PROJEKT: BEZPEČNÉ ULICE

28. augusta 2024



Leto sa kráti a deti sa čoskoro vrátia do školských lavíc. Pred mnohými školami je ráno namiesto detí počuť zvuk motorov. Ráno pred školami bývajú bežne kolóny áut, v ktorých sedia rodičia, aby vysadili svoje deti rovno pred školou. Okrem zhoršenej dopravnej špičky je zhoršená aj kvalita ovzdušia, ktorá je niekoľkonásobne horšia pri stojacích autách s naštartovaným motorom ako pri plynulej jazde.

Projekt Bezpečné ulice sme odštartovali pilotným projektom na ZŠ Sv. Gorazda a ZŠ Martinská, kde sme zaviedli prvostupňové opatrenia. Jedná sa o jednoduché zmeny a zásahy, ktorými sú zmeny v dopravnom značení, vyhradenie odstavných pruhov pre rodičov v ranných hodinách, maľbami na chodníkoch v miestach pred prechodmi pre chodcov, doplnenie lavičiek, zákaz vjazdu automobilov na školský dvor a  vyhradenie priestorov pred školou deťom.

Ako vyzeral Deň bezpečnej ulice na ZŠ s MŠ sv. Gorazda – Mesto Žilina (zilina.sk)

V rámci analýzy problémov v okolí škôl realizujeme v ranných hodinách dopravné mapovanie v spolupráci s mestskou políciou Žilina. Pri mapovaní využívame metódu statických dronových záberov, z ktorých následne získavame potrebné dáta.

V súčasnosti sú opatrenia na ďalších školách v analytickej fáze.