DEŇ ARCHITEKTÚRY 2024

30. septembra 2024



Tento rok sa uskutočnil už štrnásty ročník celorepublikového festivalu o architektúre, do ktorého boli zapojené stovky českých a slovenských miest a obcí všetkých veľkostí. Žilina sa tak zapojila do festivalu už po piaty krát. 

Medzinárodný deň architektúry ako taký je oficiálne stanovený na prvý októbrový pondelok. V České republike a lokálne na Slovensku však neoslavujeme iba jeden deň, ale celý týždeň architektúry. Prostredníctvom festivalu je umožnené širokej verejnosti nahliadnuť na svoje okolie nevšednou optikou pod vedením architektov, historikov a odborníkov, ktorí im približujú zaujímavosti z ich štvrte, bydliska a širšieho okolia. Deň architektúry je nielen architektúra a urbanizmus, ale aj širšie súvislosti, ktoré stoja na pozadí vzniku každého domu, parku, štvrte či mesta. 

Tento ročník sa niesol v téme Proces premeny.

Ponúkli sme Vám bohatý program, ktorý sme zahájili prehliadkou dvojice revitalizovaných átrií základných škôl na Solinkách.

Na ďalšej komentovanej prehliadke sme sa pozreli  aj na strechu novostavby administratívnej budovy Obchodná – Nordcity.  

Novinkou v programe boli diskusné večery s prednáškami v duchu drevostavieb – témou bola tvorba funkcionalistického architekta Františka Bednárika, konkrétne o drobnej kaplnke na okraji lesoparku Chrasť, príbeh Paľovej búdy, či problematika drevostavieb ako takých.

Pripravené sú aj workshopy pre deti – Malí architekti v réžii Útvaru hlavného architekta.

Program sme zakončili vernisážou o tvorbe architekta Stana Tomana.